Kako podnijeti zahtjev za e-identitetom ako nemam vjerodajnice sustava NIAS?

Ako nemate vjerodajnice sustava NIAS, a ispunjavate uvjete definirane Pravilnikom servisa upravljanja elektroničkim identitetima korisnika izvan matičnih ustanova u sustavu AAI@EduHr (Home for homeless) - znanstvenik ste upisan u Upisnik znanstvenika Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a niste povezani niti s jednom matičnom ustanovom u sustavu AAI@EduHr na način da ste u njoj zaposleni ili se u njoj školujete, svoje pravo na e-identitet u sustavu AAI@EduHr možete ostvariti tako da ispunite e-obrazac prijave za e-identitet, ispišete dokument koji će se automatski generirati i popuniti vašim podacima koje ste naveli u obrascu, potpišete ga i pošaljete poštom na adresu:

Srce
J. Marohnića 5
10000 Zagreb

Nakon što primimo dokument poslan poštom i provjerimo vaš status znanstvenika, aktivirat ćemo vaš e-identitet i o aktivaciji Vas obavijestiti e-mailom na adresu koju ste unijeli u e-obrazac. Po primitku obavijesti o aktivaciji možete započeti koristiti svoj e-identitet.

Proces zahtjevanja e-identiteta ako nemam vjerodajnice sustava NIAS

 1. Kliknite ovdje da biste otvorili e-obrazac za unos podataka potrebnih za otvaranje e-identiteta (obrazac će se otvoriti u novom prozoru).
 2. Popunite podatke u e-obrascu koji je prikazan na slici dolje. Obavezno je popuniti sve podatke osim napomene. Kad upišete sve potrebne podatke, da biste podnijeli zahtjev kliknite na gumb "Podnesi zahtjev" u samom dnu obrasca.
  VAŽNO: podaci trebaju biti točni i istiniti, a unesenu e-mail i poštansku adresu smatrat ćemo vašim kontaktnim adresama u slučaju potrebe da Vas kontaktiramo. Poštanska adresa nam služi i tome da Vam možemo poslati novu zaporku u slučaju da zaboravite svoju zaporku.
  Vaš OIB i matični broj znanstvenika su nam potrebni kako bismo mogli u Upisniku znanstvenika MZO provjeriti vaš status znanstvenika.
  U polja korisnička oznaka i zaporka trebate unijeti željenu korisničku oznaku i zaporku svog e-identiteta iz sustava AAI@EduHr. Nakon što podnesete zahtjev, vaša željena zaporka se kriptira i mi u nju nemamo uvid. Bitno je da je zapamtite ili u koraku nakon podnošenja zahtjeva ispišete podatke svog e-identiteta. S obzirom da mi nemamo uvid u vašu zaporku, ako je zaboravite jedini način da dobijete novu jest da Vam je pošaljemo poštom na adresu koju ste naveli u obrascu.

 3. Nakon što ste kliknuli na gumb "Podnesi zahtjev" prikazuje se skočni prozor kao obavijest da je u sljedećem koraku važno ispisati obrazac. Kad pročitate obavijest iz skočnog prozora za nastavak kliknite na gumb "OK".

 4. Ako neko od polja iz obrasca nije ispravno popunjeno, opet će Vam se prikazati obrazac i trebate ispravno popuniti sva tražena polja (vratite se na korak 2. ovih uputa). Ako su sva polja u zahtjevu ispravno popunjena, prikazat će se stranica kao na slici dolje. Kao što je pisalo u obavijesti iz prošlog koraka, sad je bitno ispisati zahtjev. To ćete učiniti tako da kliknete na riječ ovdje u rečenici prikazanoj crvenom bojom "Za ispis zahtjeva kliknite ovdje" kao na slici dolje.

 5. Nakon klika iz prošlog koraka prikazat će Vam se obrazac prilagođen ispisu kao na slici u nastavku. Obrazac je potrebno ispisati na pisaču, upisati datum i mjesto popunjavanja obrasca i vlastoručno ga potpisati. Obrazac pošaljite poštom na adresu Srca koja piše na obrascu. Nakon što primimo dokument poslan poštom i provjerimo vaš status znanstvenika, aktivirat ćemo vaš e-identitet i o aktivaciji Vas obavijestiti e-mailom na adresu koju ste unijeli u 2. koraku. Po primitku obavijesti o aktivaciji možete započeti koristiti svoj e-identitet.

 6. Ovaj korak je neobavezan. Ako želite ispisati podatke svog e-identiteta (oprez, podaci uključuju i vašu zaporku) to možete učiniti sad klikom na riječ ovdje u rečenici "Želite li ispisati svoje korisničke podatke (korisničku oznaku i zaporku) kliknite ovdje" zaokruženoj na slici u nastavku. S obzirom da ispisani podaci sadrže vašu korisničku oznaku i zaporku, pohranite ih na sigurno mjesto kako ne biste kompromitirali sigurnost svog e-identiteta.